Wat is Magister* en hoe gebruik je het als ouder?
De overstap van groep 8 naar de brugklas is niet alleen spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Nieuwe vakken, nieuwe leraren, een nieuw rooster – het kan overweldigend voelen. En dan hoor je ineens over Magister. Misschien klinkt het als iets heel spannends, maar in werkelijkheid is Magister een app die dé centrale plek is voor alle praktische schoolinformatie. Denk aan het rooster, cijfers, absenties en zelfs huiswerkplanning via de Elektronische Leer Omgeving (ELO).
Zelf moest ik even zoeken toen ik voor het eerst hoorde over Magister. Het leek alsof iedereen wist wat het was, behalve ik. Maar al snel ontdekte ik wat het was én dat het een app is die heel belangrijk is op de middelbare school.
Hoe krijg je toegang tot Magister?
Als ouder ontvang je van de middelbare school de inloggegevens voor Magister. Met die gegevens kun je eenvoudig de app downloaden en een account aanmaken. Het kan even wennen zijn om je weg te vinden, maar neem er rustig de tijd voor. Probeer rond te klikken en ontdek wat je allemaal kunt zien en doen. Voor je het weet, voelt het vertrouwd.
Magister gebruiken: Wat past bij jou als ouder?
Nu je weet wat Magister biedt, is het belangrijk om bewust te bepalen hoe je de app wilt gebruiken. Ga je dagelijks meekijken, laat je je kind volledig vrij, of kies je een middenweg?
Een paar tips om over na te denken:
- Samen plannen: Gebruik Magister als hulpmiddel bij het maken van een weekplanning. Kijk samen naar toetsen, huiswerk en welke boeken of gymspullen nodig zijn.
- Ondersteuning, geen controle: Het kan fijn zijn om een vinger aan de pols te houden, zeker in de eerste weken. Maar probeer ook niet alles over te nemen. Door zelf fouten te maken – zoals een boek vergeten – leert je kind om verantwoordelijkheid te dragen.
- Privacy respecteren: Veel tieners willen zelf bepalen of ze een onvoldoende delen of niet. Bespreek samen wat voor jullie prettig voelt. Wil je kind liever zelf vertellen hoe het gaat, of vindt hij het fijn als jij meekijkt?
Stapje voor stapje loslaten
De overgang naar de middelbare school is ook voor jou als ouder een oefening in loslaten. En dat is niet altijd makkelijk. Misschien check je Magister in het begin vaker om te zien hoe laat je kind uit is of om een beeld te krijgen van het rooster. Dat is heel normaal.
Zelf herinner ik me nog goed hoe ik bij mijn oudste vaak op Magister keek in de eerste weken. Het gaf me een gevoel van betrokkenheid en hielp me begrijpen wat er speelde. Maar na verloop van tijd merkte ik dat het prima ging en keek ik steeds minder.
Loslaten is een proces, en dat gaat stap voor stap. Besef dat het oké is als jij dit ook spannend vindt. Vertrouw erop dat je kind zijn weg zal vinden, net zoals jij die vond toen je ooit dezelfde stap zette.
Mocht jouw kind moeite hebben met school dan is het 1e aanspreekpunt binnen de middelbare school de mentor. Er zijn momenten in het jaar gepland waarop je een 10 minuten gesprek kunt hebben maar tussendoor is de mentor ook bereikbaar.
Tip: Het Brugklas Kwartet
Wil je op een ontspannen manier in gesprek komen met je kind over school? Het Brugklas Kwartet is een leuke manier om samen leertips te ontdekken en spelenderwijs te praten over de brugklas. Het opent de deur voor fijne gesprekken en helpt jullie samen groeien in deze nieuwe fase. Jouw kind gaat op avontuur, en jij mag langs de zijlijn toekijken én steunen. Willen jullie daar graag ondersteuning bij dan ben je van harte welkom om contact met mij op te nemen.
*Veel scholen gebruiken Magister maar ook andere app komen voor zoals Somtoday, Zermelo en Itslearning. Welke app een school kiest, hangt vaak af van de voorkeuren van de schoolleiding en het lesprogramma. Het kan dus nuttig zijn om bij de school van je kind na te vragen welke apps ze gebruiken, zodat je je daarop kunt voorbereiden. 😊