Hoe help je je kind met het maken van een goede planning voor de middelbare school?

 

De overstap naar de middelbare school brengt veel veranderingen met zich mee. Een van de grootste uitdagingen voor kinderen in de brugklas is het maken én volhouden van een goede planning. Hoe zorg je ervoor dat je kind niet overweldigd raakt door huiswerk, proefwerken of toets weken? Als ouder kun je hierin een belangrijke rol spelen. In deze blog geef ik je 5 praktische tips om je kind te ondersteunen bij het plannen, zodat het overzicht behoudt en met meer zelfvertrouwen deze nieuwe fase ingaat.

1. Plan samen een vast moment om te plannen

Een overzichtelijke planning begint met een wekelijkse routine. Spreek een vast moment af waarop jullie samen de planning maken, bijvoorbeeld op vrijdagavond of zaterdagmiddag. Dit helpt je kind niet alleen om structuur te creëren, maar voorkomt ook last-minute stress. Door dit samen te doen, heb je tijd om onvoorziene taken in te plannen, zoals onverwacht huiswerk of sportactiviteiten.

Tip: Maak er een gezellig moment van, bijvoorbeeld met een kop thee of wat lekkers erbij. Zo wordt plannen minder een "klusje" en meer een gezamenlijk ritueel.

2. Plan verder dan de komende week

Het kan verleidelijk zijn om alleen naar de week voor je neus te kijken, maar door alvast een week vooruit te plannen, voorkom je stress en verrassingen. Staat er over twee weken een toetsweek of een groot werkstuk op de planning? Door dit nu al in te zien, kun je samen met je kind tijd inruimen om hier stap voor stap aan te werken.

Zeker bij vakken waar je kind moeite mee heeft, is het fijn om extra voorbereidingstijd in te plannen. Een goede planning geeft niet alleen rust, maar zorgt er ook voor dat je kind zich beter kan focussen op het leren.

3. Controleer dagelijks of er iets is veranderd in Magister

Scholen werken vaak met systemen zoals Magister, waarin docenten huiswerk of wijzigingen doorgeven. Neem elke dag even de tijd om samen te kijken of de planning nog klopt. Door regelmatig te controleren en aan te passen, voorkom je dat onverwachte taken je kind overvallen.

Tip: Stimuleer je kind om dit zelf als gewoonte op te pakken, bijvoorbeeld na het avondeten of vlak voor het slapengaan.

4. Maak de planning zichtbaar

Een planning in een schrift of digitaal in een app kan makkelijk vergeten worden. Maak het tastbaar door een whiteboard te gebruiken en dit op een centrale plek in huis te hangen, zoals de keuken. Schrijf niet alleen de schooltaken op, maar ook andere activiteiten zoals sporttrainingen of schoolreisjes.

Het voordeel? Iedereen in het gezin is op de hoogte, en je kind heeft de planning altijd in het zicht. Dit helpt enorm bij het bouwen aan een routine. Bovendien kunnen alle andere gezinsleden ook hun planning hierop kwijt. Zo heb je nog meer overzicht! Whiteboards zijn verkrijgbaar bij winkels zoals de Action of Xenos.

5. Geef je kind steeds meer verantwoordelijkheid

In het begin is het logisch dat je samen de planning maakt, vooral als je kind nog moet wennen aan de middelbare school. Maar stapje voor stapje kun je de verantwoordelijkheid bij je kind leggen. Laat je kind bijvoorbeeld zelf de planning voor één vak maken of dagelijks controleren of er huiswerk is bijgekomen.

Houd hierbij rekening met de zelfstandigheid van je kind. Niet elk kind is er even snel aan toe om alles zelf te doen, en dat is helemaal oké. Bouw het in kleine stappen op, zodat je kind vertrouwen krijgt in zijn eigen vaardigheden. En gaat er een keer iets mis? Geen probleem, ook dat hoort bij het proces. 

Samen leren plannen is de sleutel tot succes

Het leren maken van een goede planning is niet alleen belangrijk voor school, maar gebruik je de rest van je leven. Als ouder kun deze vaardigheid bij je kind ondersteunen  door structuur en overzicht te bieden.

Wil je dat je kind nóg beter leert plannen en zelfstandig wordt in het organiseren van schoolwerk? Overweeg dan een training zoals Ik Leer Leren, waarin je kind stap voor stap leert omgaan met schooltaken en hoe je slim kunt plannen.

Een goede planning geeft rust, overzicht en vertrouwen. Samen kun je ervoor zorgen dat de brugklas niet alleen een uitdaging, maar ook een succes wordt!

Met deze tips help je niet alleen je kind, maar maak je de overgang naar de middelbare school voor jullie allebei een stukje makkelijker. Heb jij nog vragen over hoe je je kind kunt ondersteunen? Ik help je graag verder!