Verplicht lezen?

- 15 maart 2019-

 

"Denk je vandaag nog even aan het lezen van je boek voor school; begin nu vast met 1 hoofdstuk zodat je vanavond er nog 1 kan lezen.” Een enigszins boos kind kijkt met zuchtend aan.

Al van jongs af aan heb ik mijn kinderen (en mijn gastkinderen) in contact gebracht met boeken en (voor) lezen. Bij mijn oudste begon ik al met een maand of 9, ze kon net zelf zitten, met het kijken en voorlezen van de boekjes van Nijntje. Mijn eigen liefde voor boeken is groot; ooit kreeg ik voor mijn verjaardag een boekenkast. Het lezen van een verhaal, je laten wegzakken in een andere wereld, je een voorstelling maken van wat de hoofdpersonen meemaken in het verhaal. Het haalt mij even weg uit het eigen denken. En dat gun ik mijn kinderen ook.

Bij de oudste is lezen inmiddels een van haar hobby’s (naast Netflix 😉). Het verplicht lezen voor school is dan ook meestal  geen enkel probleem. Zelf in het Engels gaat het haar nu vlot af.

Bij de jongste is het een andere zaak. Lezen vind ze niets aan. Wonder boven wonder leest ze heel af en toe wel een boek. Maar dat zijn dan vooral boeken die vanaf het begin af aan boeien, over haar eigen wereld gaan én waar het liefst nog heel veel plaatjes in staan. Als je niet van lezen houdt is het erg balen dat school het wél verplicht stelt. Docenten willen dat je ‘leeskilometers’ maakt.  Begrijpelijk, maar soms juist haalt het verplichte stuk het plezier er voor een groot gedeelte af. Plezier in lezen blijft toch de belangrijkste motivatie om af en toe ook eens zelf een boek te pakken. Daarom dus een aantal tips om het plezier er in te kunnen houden.

 

  • Laat een kind een boek kiezen dat aansluit bij de belevingswereld. Houdt je kind van dansen of juist van ridders? Kijk er of boeken zijn met dat onderwerp.

 

  • Vind je kind het fijn om samen te lezen? Kijk of je dit kunt afwisselen; elkaar voorlezen of de ene keer voorlezen en de andere keer zelf laten lezen.

 

  • Het is helemaal fijn als het boek al eens voorgelezen is. Bijv. via de app Storytel kun je boeken laten voorlezen. Laat wel je kind meelezen zodat het naast horen ook de woorden ziet.

 

  • Heeft je kind moeite om de concentratie vast te houden? Laat dan meelezen met een (gekleurde) leeslineaal. Zo dwalen de ogen niet af naar andere delen van de tekst.

 

  • Maak vaste afspraken wanneer je kind gaat lezen bijv. tussen de middag na het eten of ’s avonds voor het eten. Als lezen energie kost is het goed om te kijken op welk moment je kind nog genoeg energie heeft.

 

  • Sommige boeken zijn verfilmd. Kijk achteraf, als beloning, samen met je kind de film van het boek. Daarna kun je het erover hebben. Was de film anders dan het boek, waar zaten de verschillen? Was de verhaallijn hetzelfde en kwam het overeen met hoe jij je het in je hoofd had voorgesteld?